Fläsklägg med rotmos

(morbergs recept)

Fläsklägg med rotmos (Morbergs)

 Ingredienser:

1.5 kg rimmat fläsklägg
1 morot
1 gul lök
1 purjolök
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn

Rotmos:
1 kålrot
3 morötter
spadet från fläsklägget
6-8 potatisar
salt, vitpeppar
smör

Senap till servering

Gör så här:

  1. Fläsklägg
    Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl.
  2. Koka upp en annan kastrull med vatten. Skala moroten, purjolöken och löken, skär dem i mindre bitar och lägg ner dem i grytan. Häll av fläskläggen och lägg ner i grytan med löken och morot. Tillsätt pepparkornen och lagerbladet.
  3. Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1,5-2 timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Ta då av grytan från värmen och ställ den åt sidan.
  4. Rotmos
    Skala kålroten och morötterna till rotmoset och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, sila över nästan allt spad från fläskläggen (låt köttet ligga kvar i lite spad) och koka i ca 30 minuter.
  5. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg ner bitarna i kastrullen tillsammans med kålroten och morötterna. Låt koka i ytterligare ca 15 minuter tills allt är mjukt. Häll av spadet, men spara det.
  6. Mosa rotsakerna. Mosa inte för mycket, det ska finnas bitar kvar!
  7. Vispa sedan moset fluffigt och späd med kokspadet från rotsakerna till önskad konsistens. Smaka av med salt och pepppar. Rör i smör efter smak-
  8. Värm fläskläggen innan du serverar den med rotmos och senap.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s