Nils Emils strömmingslåda

Ingredienser:

600g strömmingsfiléer
6 kokta kalla potatisar
1 purjolök
Salt, peppar

Fyllning:
10 ansjovisfiléer
2 msk finhackad lök
50g smör
3 msk finklippt dill
2 msk ströbröd
2 msk smält smör
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk chilisås

Sätt ugnen på 225°. Rensa strömmingen, om den är hel. Smörj en ugnssäker form. Ansa och skölj purjolöken. Skala och hacka löken. Klipp dillen och skär potatis och purjolök i skivor. Varva i formen och krydda med salt och peppar.

Hacka ansjovisfiléerna till fyllningen. Smält smöret. Blanda med löken, det smälta smöret och dillen. Lägg strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt på en skärbräda och bred en klick av fyllningen på varje. Rulla ihop filéerna och lägg rulladerna tätt tillsammans på potatisbädden.

Strö över ströbröd, droppa över lite smält smör och sätt in lådan i ugnen längst ner i 10 minuter. Vispa samman grädde, mjölk och chilisås. Ta ut lådan ur ugnen och slå gräddblandningen över strömmingen. Grädda i ytterligare 20 minuter. Täck med folie om ytan blir för mörk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s