Sommartårta med lemon curd

Då jag fyller år i midsommartider så blir det allt som oftast jordgubbstårtor..men det är ju gott så! Det här receptet är från alovelycake.blogspot.se 

Ingredienser, tårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 1/2 tsk bakpulver 

Smör/ströbröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg och socker så det blir pösigt. Rör ner vetemjöl, bakpulver och potatismjöl. Häll smeten i en bröad springform och grädda i nedre delen av ugnen ca 30min. Låt den svalna innan den delas.

Lemon curd:

1 dl socker

1 äggula

1 ägg

Saft och cest av en citron

50g smör

Gör så här:

Vispa ihop socker, gula och ägg. Riv ner cest och pressa i citronsaft. Värm blandningen över vattenbad (ca 15min) under omrörning. När den tjocknat rör du ner smöret och rör till en jämn smet.

Maräng:

En äggvita, 1-2 droppar ättiksprit, 3/4 dl socker. 

Sätt ugnen på 100grader. Vispa äggvitan lugnt ca 1 minut. Tillsätt ättikspriten och vispa en minut till. Tillsätt hälften av sockret och vispa kraftigt, tillsätt resten av sockret och vispa tills den är helt fast. Spritsa sedan ”strängar” på en plåt och grädda ca50min, tills de är torra,

Till själva tårtan behövs 500 g jordgubbar, 3.5 dl vispgrädde och vit choklad.

Dela tårtbotten i tre delar, mosa 250g jordgubbar och sätt på det understa lagret. Tillsätt även lite vispad grädde. På andra lagret brer du ut lemon curden, blandat med lite grädde. Sätt på översta lagret. Spackla tårtan med grädde, bryt marängsträngarna till lagom långa bitar och sätt dem runt tårtan. Skiva jordgubbar och lägg på. Riv över vit choklad. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s