Prinsesstårta / bröllopstårta

image

(Receptet är taget från ica.se)

Tårtbotten:
• 4 ägg
• 2 dl socker
• 1 dl vetemjöl
•1 dl potatismjöl
•1 tsk bakpulver
• skal från 1/2 apelsin
• skal från 1/2 citron
• smör till formen

Gör så här:
-Sätt ugnen på 175°
– smörj en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter
– vispa ägg och socker poröst i ca 3 minuter.  Blanda övriga ingredienser i en annan bunke och blanda sen försiktigt ner mjölblandningen med äggblandningen med en slickepott till en jämn smet.
– häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan sen svalna helt

Vaniljkräm:
• 1 vaniljstång
• 1 1/2 dl mjölk
• 1 1/2 dl vispgrädde
• 3 msk socker
• 2 äggulor
• 1 msk majsstärkelse

Gör så här:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull med övriga ingredienser
– sjud under vispning på svag värme tills den har tjocknat. Låt svalna helt

Rabarberkompott:
• 250 g rabarber ( färska eller frysta tinade)
• 250 g jordgubbar ( färska eller frysta tinade)
• 1 dl socker
• 1/2 tsk äkta vaniljpulver

Gör så här:
– Ansa å skär rabarberna/ jordgubbar i bitar om dem är färska.  Annars ta fram de frysta bären ett tag innan. Lägg i en kastrull med sockret och vaniljpulver.
– låt småkoka utan lock på medelvärme 10- 15 minuter till en fast kompott. Mosa sönder jordgubbarna med en slev och rör om då och då. Låt svalna helt

• vispa 4 dl grädde och blanda med halva vaniljkrämen
•  röd karamellfärg

Garnerning:
Skär tårtbotten i 3 lika stora delar. Lägg den översta delen med ovansidan neråt på ett fat och bred ut halva vaniljkrämen.
– lägg på mellanbotten och fördela kompotten. Bred sen ut ca 3 dl vaniljgrädde ovanpå och forma till en kupol.
– sen lägger man på den sista bottnen med snittytan uppåt. Och tryck försiktigt så den formas efter kupolen. Släta ut lite grädde runt kanterna
– Lägg på marsipanlocket i valfri färg. Skär bort eventuell överflödig marsipan.
– Använd lite sockerpasta som du blandar med några droppar karamellfärg. Arbeta med sockerpastan till smala rullar och kavla ut till den blir ett ”band” ä. Snurra sedan banden och lägg runt tårtan.
– skär ett centrerat kryss genom marsipanlockey med en vass kniv. Gör ett snitt i mitten av varje flik ytterligare en gång så det bildas 8 flikar. Vik försiktigt ut flikarna. Fyll ”hålet” med jordgubbar. Jag valde här att stoppa dit ett brudpar också. Sikta över lite florsocker innan servering.

Mycket jobb men mycket god🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s