Dillkött

Bild

Ingredienser:
1 kg högrev
1 l vatten
1 purjolök
1-2 morötter
färsk dill i kruka
vitpeppar, salt
sås:
smör
2-3 msk vetemjöl
ca 3 dl kokspad
1 dl grädde
inläggningslag (koka ihop ½ dl ättika, ½ dl vatten och 1/4 dl strösocker, låt svalna).

Gör så här:
Slå på en kastrull med vatten, skär köttet i kuber och lägg ner i kastrullen, koka upp. Häll bort vattnet och skölj av köttet noga (skummet ska bort). Koka upp nytt vatten och lägg i köttet. Ta bort skummet om det blir mer. Tillsätt skivad purjolök, skivad morot, några dillkvistar, salt och vitpeppar. Låt det småkoka ett par timmar (ju längre desto mörare och godare). Under tiden kan man förbereda inläggningslagen genom att koka upp ättika, vatten & socker och sen låta den svalna något. Ta upp köttet när det är tillräckligt mört och lägg det i en serveringsskål (jag lämnade kvar morötterna och purjon). Gör såsen genom att smälta en klick smör och vispa i mjölet. Tillsätt kokspadet och koka ett tag. Tillsätt grädden och lite av inläggningslagen. Smaka av, det ska vara lite syrligt.. Tillsätt hackad dill. Häll såsen över köttet och servera med t.ex. potatis och broccoli.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s